روش نگارش و ارزيابى مسئله تحقيق
از بخشهای مهم برای نگارش پایان نامه ، بیان مسئله است که ضمن آشنا نمودن خواننده با موضوع تحقیق در روشن نمودن مراحل بعدی پژوهش مثل اهداف و روش ، تاثیر بسیار دارد . در این بخش محقق اطلاعات زمینه ای و ابعاد مختلف موضوع ، دلایل انتخاب و فواید ناشی از تحقیق را به روشنی توضیح می دهد تا ایدة تحقیق موجه جلوه کند و ضرورت انجام آن احساس شود و اهمیت آن آشکار گردد
محقق براى بيان مسئله تحقيق و نگارش آن بايد به ترتیب زير اقدام ک
۱. صورت مسئله را به شکل سؤالى بنويسد.
- مساله بايد روشن و بدون ابهام باشد.
- از کاربرد اصطلاحات و واژگان ارزشي خودداري شود .
- خلاصه و صحيح باشد.
- سوالات ويژه تحقيق بايد نوشته شود .
۲. مقدمهاى کلى درباره اينگونه مسائل و ضرورت انجام دادن تحقيق موردنظر خود را ذکر کند
۳. ابعاد، ويژگىها و صفات و حدود مسئله مورد مطالعه را شرح دهد.
۴. ادبيات و سوابق مسئله تحقيق را بيان کند.
۵. فهرست متغيرها و معرّفهاى مورد مطالعه و مدلهاى تبيينى نظرى را به شکلی که که گفته شد بیان نماید/
۶. سؤالات ويژه ی تحقيق را فهرست کند.
انواع پرسش های پژوهش
- الف) سوال توصيفي : دراين گونه سوال ها معمولا از كلمات ” چگونه است ،چه مي باشد و چيست “ استفاده مي شود. مثال: گسترش تاريخي صنعت خودرو در ايران چگونه بوده است؟
- ب) سوال هاي رابطه اي: در اين گونه سوال ها ، چگونگي رابطه دو يا چند متغير مورد بررسی قرار مي گيرد . مثال: چه رابطه اي بين رضايت شغلي و افزایش بازدهی سازمان مربوطه وجود دارد؟
- ج) سوال هاي تفاوتي : اين سوال ها با تفاوت سطوح متغير ها سروكار دارد و معمولا به شكل زير بيان مي شود: آيا بين فارغ التحصيلان رشته هاي مدیریت ورشته هاي حقوق در انتخاب شغل تفاوت وجود دارد.
- د) سوال هاي علت و معلولي : در اين گونه سوال ها رابطه علت و معلولي بين متغير هامورد بررسی قرار مي گيرد . مثال: چه عواملي باعث افزايش یادگیری دانش اموزان يك مدرسه مي شود؟
۷. به هدف يا اهداف تحقيق خود اشاره نمايد.
۸. نتايج و دستاوردهاى پيشبينى شده تحقيق را اظهار کند.
نکاتی تکمیلی برای نگارش بهتر بیان مسئله
۱- حتما به همه ی متغیرهای تحقیق اشاره شود
۲- متغیرهای تحقیق به صورت مستقل و جداگانه بررسی نشوند بلکه بیشتر به رابطه ی احتمالی آنها اشاره شود.
۳- در مورد پژوهشهایی که دارای متغیر مستقل و وابسته هستند بهتر است بیان مسئله با یک تعریف مختصر و اهمیت متغیر وابسته آغاز شود،سپس عوامل مختلف موثر بر متغیر وابسته بر اساس پیشینه بررسی شود و در نهایت متغیر مستقل به عنوان یکی از این عوامل معرفی شود و در مورد آن و رابطه ی آن با متغیر وابسته توضیح داده شود .
۴- بهتر است در بیان مسئله پیشینه ی پژوهش به صورت خیلی مختصر بیان شود و بیشتر به کاستی های پژوهشهای قبلی ،ابهامات و عدم تطابق نتایج پژوهش های مختلف با یکدیگر اشاره شود .
امیر آریا
۱ اردیبهشت ۱۳۹۸عالییییی مرسی
ناشناس
۴ اردیبهشت ۱۳۹۸ممنون